Αναγνώριση και διασφάλιση δικαιωμάτων Ελλήνων στην ΠΓΔΜ

Αναγνώριση και διασφάλιση δικαιωμάτων Ελλήνων στην ΠΓΔΜ

Αρ. Πρωτ. 11815/20.12.08

Προς Υπουργό:
- Εξωτερικών

Στην ανατολική πλευρά της ΠΓΔΜ και κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία βρίσκεται η κωμόπολη Πέχτσεβο, στην οποία σύμφωνα με απογραφή του 2002 κατοικούν 5.517 κάτοικοι, εκ των οποίων οι 4.500 είναι Έλληνες. Έχουν δημιουργήσει μάλιστα και τον πολιτιστικό σύλλογο «Σύλλογος Ελλήνων - Καλλίπολη - Πέχτσεβο», ενώ προσπαθούν να διατηρήσουν την ελληνική τους ταυτότητα, κρατώντας τις ελληνικές παραδόσεις και την ελληνική γλώσσα.
Η πλειοψηφία των κατοίκων της κωμόπολης είναι Έλληνες, πρόσφυγες από την Καλλίπολη της ανατολικής Θράκης. Το 1923 μετά την Μικρασιατική καταστροφή ξεκίνησαν από την ανατολική Θράκη, πέρασαν από την Θεσσαλονίκη, όπου και εγκαταστάθηκαν προσωρινά και κατέληξαν να δουλεύουν στα ορυχεία της οροσειράς Makesevski στην τότε Σερβία.
Ωστόσο, το ελληνικό στοιχείο δεν φαίνεται να βρίσκει συμπαραστάτη το ελληνικό κράτος. Στην απογραφή του 2002 μόλις λίγοι κάτοικοι πολιτικογραφήθηκαν ως Έλληνες, ενώ στην πλειοψηφία τους παρουσιάζονται ως «Μακεδόνες».
Οι μεθοδεύσεις της γειτονικής χώρας φαίνεται να έχουν δύο κατευθύνσεις, να δημιουργήσουν εντυπώσεις για μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα και να εξαλείψουν κάθε ελληνικό στοιχείο στην ΠΓΔΜ.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Βρίσκεται σε επικοινωνία το αρμόδιο Υπουργείο με τα μέλη της ελληνικής κοινότητας που ζουν σε πόλεις τις ΠΓΔΜ και έχει γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν;

- Ποια είναι τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το αρμόδιο Υπουργείο για τους Έλληνες που ζουν στην ΠΓΔΜ; Εξετάζει το Υπουργείο το ενδεχόμενο να θέσει διεθνώς ζήτημα αναγνώρισης ελληνικής μειονότητας στην ΠΓΔΜ; Απάντηση Υπουργείου